Podzielę się dzisiaj z Wami "przepisem" na super śniadanie :)
Płatki owsiane (owsianka) są pełne węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które powoli uwalniają się do krwioobiegu i zapewniają mózgowi stabilne źródło glukozy. Zawierają również błonnik, który sprawia, że uczucie sytości trwa dłużej.
Płatki owsiane mają również znaczący wpływ na poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca!
Większość owych płatków jest naturalna i nie zawiera cukru i barwników (oprócz tych "błyskawicznych"). Najlepiej kupować te, które są oznaczone jako organiczne.
Co do sposobu przyrządzania, można tu puścić wodze wyobraźni :) Najczęściej zalewa się owsiankę mlekiem, ale można także wodą. Jeśli chcemy posłodzić, wystarczy dodać trochę miodu lub syropu klonowego. Ciekawy smak daje także cynamon lekko poprószony po gotowych płatkach :) Według życzenia, można dodać owoce lub rodzynki.
Przepisów wykorzystujących płatki owsiane jest mnóstwo! Jajecznica, omlet, koktajl! Jeśli starczy mi czasu, to kilka z nich na pewno umieszczę :)
Smacznego!! Zoey :**
no, nawet ciekawe, niedługo jeśli tak polecacie sobie je zrobie ! papieroplastyczne.blogspot.com
OdpowiedzUsuń